1 persoon

Havermout ontbijttaartje met frambozen

30 gram havermout
1 ei
25 gram speltmeel of volkorenmeel
2 eetlepels kwark
60 ml melk
1 handje (diepvries) frambozen
Klein beetje zoetstof
Kokosrasp voor de garnering

Meng havermout, ei, speltmeel, kwark en zoetstof in een kom tot een beslag en laat ongeveer 5 minuten staan. Verwarm de oven voor op 180. Vet een bakvorm in of beleg met bakpapier. Bak het taartje in 25-30 minuten gaar. Het malsovit kwarktaartje is gaar als het goudbruin is verkleurd en een prikker er droog uitkomt.
Als het taartje is afgekoeld leg je de frambozen erboven op en garneer je het met de kokosrasp.
Heerlijk als ontbijt of als tussendoortje.

Tip: Maak het bakpapier aan een kant nat, kun je het makkelijk in de bakvorm leggen.

1 persoon

Maaltijdsalade met makreel

1 zakje veldsla
½ rode ui
100 gram kikkererwten (uit pot)
½ gele paprika
50 gram cherrytomaat
50 gram komkommer
1 blikje makreelfilet

Yoghurt dressing
1 eetlepels magere yoghurt
1eetlepels halvanaise
1 eetlepels gembersiroop
2 druppels worcestersaus
1 theelepels kerriepoeder
peper en zout

Snij ui in kleine ringen. Snij de paprika, komkommer in kleine stukjes. En de tomaatjes door de helft.
Maak de dressing.
Leg de sla op een mooi bord en verdeel alle groente en kikkererwten erover.
Verdeel de dressing over de salade en tenslotte leg je de makreel erop.
Heerlijk met een volkoren pistolet.

Guacamole

2 rijpe avocado’s
1 tomaat
1 limoen
2 knoflooktenen
3 lente-uitjes
Verse koriander
Zout & peper

Snij avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel de vrucht uit en prak met een vork het vruchtvlees fijn.
Besprenkel direct met klein beetje limoensap tegen het bruin worden.
Pers knoflook erboven uit.
Snijd de tomaat in heel kleine stukjes.
Snijd de lente ui in heel fijne ringetjes en hak de koriander fijn.
Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout & peper en eventueel extra limoensap.

4 personen

Nasi met bloemkoolrijst

400 gr bloemkool rijst
4 eieren
1 ui
2 tenen knoflook
1 rode peper
scheut ketjap
300 gr kip
1 bak nasi groenten

Hoe maak je nasikruiden?
Voor een flinke pan nasi (op basis van ca. 400 gram (bloemkool)rijst) meng je;
2 theelepels gemalen komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels laos.

Pel 1 ui en 2 teentjes knoflook en maak 1 rode peper schoon. Wil je pittige nasi, laat dan de zaadlijsten in de peper zitten, anders verwijder je ze. Maak in een kruidenmolen, in een vijzel of met behulp van een staafmixer de ui, knoflook en peper heel fijn. Verhit in een wok 1 eetlepel kokosolie en bak hierin het uienmengsel zachtjes gedurende 1 minuut. Roer het specerijenmengsel erdoor.
Je kunt bloemkoolrijst kant en klaar kopen bij de meeste grotere supermarkten of zelf maken door een aantal roosjes bloemkool fijn hakken in een keukenmachine tot de grootte van rijst.
Snipper de ui, rode peper en knoflook fijn. Fruit deze aan in een pan met een beetje olie. Voeg de nasi kruiden en ketjap toe. Voeg de kip in kleine stukjes toe en bak een paar minuten mee tot hij bijna gaar is. Schep dan de nasi groenten erdoor en de bloemkoolrijst.
Voeg een snufje peper en zout toe. Bak in een koekenpan de eieren tot een spiegelei of omelet.