Havermout, superfood!

By 20 augustus 2018Algemeen

Havermout is een heel veelzijdig product. Gebruik het niet alleen als ontbijt maar ga er ook eens koekjes mee bakken of verwerk het in een smoothie.

De vezels in havermout zijn oplosbare vezels, die veel vocht in je darmen opnemen. De vezels kunnen goed opzwellen en zorgen ervoor dat je maag lang vol zit. Dat is prettig want dan hebben we niet zo snel honger. De goede koolhydraten in havermout zorgen er ook voor dat je niet zo snel een piek in je bloedglucosespiegel krijgt. Eet je bv een mars omdat je trek hebt, dan stijgt je bloedglucosespiegel heel snel, maar daalt het ook weer net zo snel en wil je weer meer eten.

Als je gevoelig bent voor gluten dan is havermout een prima product. Het is van nature glutenvrij. Kijk wel goed op de verpakking of het glutenvrij is. Haver wordt vaak verwerkt in molens en fabrieken waar ook andere glutenbevattende granen worden verwerkt of worden opgeslagen.

Wil je afvallen dan raad ik ook zeer zeker aan om vaker havermout te eten. Het vult goed, goed voor de darmen en een lage waarde in calorieën. 30 gram havermout en 250 ml melk tot pap koken, levert je maar 230 kcal op.

Havermout bevat ook veel antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf.

Veel mensen vinden havermout saai en ouderwets. Daar ben ik het totaal niet mee eens. Je moet variëren met fruit; banaan, blauwe bessen of bramen. Maar ook met noten of kokos en kaneel. Dan maak je er toch iets heel lekkers van.

 

Ontbijtcrumble

Voor 1 persoon

 

1 appel (liefst moesappel, zoals goudrenet)
2 gedroogde abrikozen
kaneel
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel honing
6 eetlepels havermout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in stukjes. Snij de abrikozen in stukjes. Doe de appel, abrikozen en kaneel in een ovenschaaltje.

Smelt de kokosolie en honing samen in een steelpan. Roer de havermout erdoor. Verdeel het havermoutmengsel over de appel en bak de crumble 20 minuten.

 

Heerlijk met een schep Griekse yoghurt. Ook lekker met rozijnen in plaats van abrikozen. Je kunt ook een deel van de havermout vervangen door gehakte noten.

Eet smakelijk

Heb jij ook een lekker recept met havermout? Laat het mij weten.

Groet Claudia

 

Claudia Otten

Author Claudia Otten

More posts by Claudia Otten

Leave a Reply